Teambuilding aktiviteter i Stockholm

Om Stockholm

Stockholm är Sveriges huvudstad och landets största tätort. Staden är landets huvudsakliga ekonomiska, politiska, kulturella och mediala centrum. Stockholm är Nordens befolkningsrikaste tätort. Stockholms stad har 0,9 miljoner invånare, och Storstockholm uppnår hela 2,2 miljoner. Stockholm är residensstad i Stockholms län och stiftstad i Stockholms stift och har med sin miljoner utländska besökare per år fler internationella gäster än någon annan svensk stad.

Stockholm grundades på 1200-talet. Placeringen var strategisk både ur försvars- och handelssynpunkt. Detta bidrog till att staden snabbt fick en central roll i Sveriges försvar och handel. Staden blev officiellt Sveriges huvudstad 1634, då kungahus, riksdag och regering samlades där. Staden tillhör Södermanlands och Upplands landskap.

Stockholm skärgård är med sina över 30 000 öar en av världens mest örika sammanhängande skärgårdar. 1998 utnämndes Stockholm till Europas kulturhuvudstad och 2010 Europas miljöhuvudstad.

Staden har fått det turistattraherande smeknamnet Nordens Venedig. Detta namn knyter an till stadens belägenhet på vattnet. Stockholm är erkänt för sina vackra och välbevarade gamla byggnader.

På Djurgården i Stockholm ligger friluftsmuseet och djurparken Skansen.  På Skansen finns kring 140 byggnader från runtom i Skandinavien; den äldsta är Vastveitloftet från 1300-talet. Utöver bevarade och restaurerade byggnader stoltserar Skansen även med en uppsjö djur att betrakta. Här finns svenska djur som lodjur, varg, järv och björn, men även ett fåtal exotiska arter som svartkindad dvärgpapegoja, astrilder och colobusapa.

I parken äger även det kända musikprogrammet Allsång på Skansen rum. Utöver Skansen rymmer Djurgården även den populära nöjesparken Gröna Lund. Gröna Lund har inte bara nöjesattraktioner i form av berg-och-dalbanor, karuseller och dylikt utan även scener för uppträdanden i musik, teater och annat. Här uppträdde Evert Taube varje sommar fram till 1970. Efter Everts bortgång togs traditionen över av hans son, Sven-Bertil.

En av Stockholms populära sevärdheter är stadsdelen Gamla stan. Gamla stan karakteriseras av sina gamla, välbevarade byggnader och slingrande, trånga kullerstensgångar. Området planerades på 1840-talet att rivas, men istället fick man upp ögonen för det historiska värde bebyggelsen representerade och en vördnad för stadsdelen väcktes. Gamla stan är numer en populär turistattraktion och trots att vissa av dess byggnader rymmer pivata lägenheter är den huvudsakliga bebyggelsen utgjord av restauranger, butiker och liknande.